logo

Koreaans

image
Detail van het uitgebreide metrosystem van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Om Koreaans te schrijven wordt het Hangul-schrift gebruikt. In tegenstelling tot het Chinese schrift, is Hangul fonetisch. Het bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die als lettergrepen in een soort vierkantje worden gegroepeerd. Het schrift heeft zelfs een eigen feestdag. In Zuid-Korea viert men op 9 oktober 'Hangul-dag'.

Specifieke problemen bij Koreaanse layout


  • Geen speciale software voor Koreaans nodig
  • Ruime keuze Hangul fonts.

xxxx

Er is een ruime keuze aan Koreaanse fonts; in vele stijlen, van klassiek tot modern of handgeschreven. Voor broodtekst en voor koppen. Sommige fonts hebben naast de Hangul glyphs ook de Hanja vormen (zie onder Nog een schrift? in de tekenset. Een overzicht van lettertypen om Koreaanse tekst op te maken vind je op de Pinterest-pagina van Luna 3. Ook is aangegeven of we deze letter in huis hebben (in voorbereiding).


Voorbeelden van ons werk

Posters voor interne communicatie in Koreaanse taal
I-Sec Korea
Interne communicatie

Postercampagne voor werknemers in kader van integriteit campagne, uitgevoerd in diverse Europese talen alsook Koreaans.


한국어

Schrift

Het moderne Koreaans gebruikt grotendeels de ons bekende Europese interpunctie, zoals punten (마침표), komma's (쉼표) en vraagtekens (물음표), vooral als de tekst horizontaal word genoteerd. Wanneer een Koreaanse tekst verticaal wordt opgemaakt, volgt het schrift de Oost-Aziatische interpunctie, waaronder 。als punt en 、als komma, net zoals in het Chinees.

Nog een schrift?

Naast Hangul is er nog (steeds minder) het Hanja: de Koreaanse benaming voor Chinese karakters. Tegenwoordig gebruikt men het Hangul ook voor Chinese leenwoorden, waar het Koreaans rijk aan is. Daarvoor werden vroeger Hanja tekens gebruikt. In Noord-Korea is het gebruik van Hanja sinds 1949 zelfs niet meer toegestaan.