logo

Lay-out meertalige kinderboeken

image

Klant

Een boek voor jou is een initiatief van Marit Törnqvist in samenwerking met Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, IBBY, VluchtelingenWerk Nederland en het Nederlands Letterenfonds. Ook het COA vond Een boek voor jou een prachtig initiatief en verleende graag haar medewerking. Kinderzwerfboek zorgde voor de distributie van de boeken.

Marit Törnqvist initieerde iets soortgelijks in Zweden nadat ze veelvuldig in het AZC in haar dorp geweest was en had ontdekt dat de mensen verlangden naar boeken in hun eigen taal.

Marit Törnqvist
Radio-interview bij NPO1
IBBY
COA

Opdracht

De in 6 talen verschenen edities in schitterende hardcovers zijn een fantastische kennismaking met de Nederlandse en Vlaamse kinderliteratuur. Een manier om kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal.

De boeken bevatten verhalen, gedichten en illustraties van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Annemarie van Haeringen, Leo Timmers, Bette Westera, Charlotte Dematons, Ted van Lieshout, Philip Hopman, Bart Moeyaert en Marit Törnqvist.

Oplossing

De bundel bevat verhalen, gedichten en illustraties en verschijnt in 6 versies: Farsi, Arabisch, Tigrinya, Koerdisch, Turks en Somalisch. Luna 3 deed — in samenwerking met redacteuren van Querido en een team van vertalers — de opmaak van al deze talen en schriften.

De boeken zijn begin 2024 uitgedeeld als welkomstgeschenk aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar in ruim 160 azc’s in Nederland. Vanwege de grote vraag naar boeken in deze talen, komt er ook een handelseditie plus een oplage in het Nederlands voor mensen die werken met nieuwkomers.